Gestrand

Luke en ik zijn gestrand in Alexandroupolis. Letterlijk. We strandden al eerder op het eiland Thassos, maar door de regen en (bizar harde) onweer voelde dat wel als een rustdag, maar had de 'golden beach' camping niet echt zijn belofte waar gemaakt. Dus hebben we gisteren 119,54 km gefietst om vandaag met onze billen op een strandbedje te kunnen hangen. De zon schijnt, de lucht is blauw en we chillen :). 

Het is al even geleden sinds we Thessaloniki verlieten. Via Asprovalta, Kavala, Thassos en Mantra beach naar Alexandroupolis. Veel strand, veel Kantina's en veel Taverna's. Zeker het laatste stuk was prachtig, al merken we dat het seizoen bijna over is. Morgen (of overmorgen) fietsen we de Turkse grens over. Griekenland heeft ons in veel opzichten verbaasd. Wij wisten bijvoorbeeld niet dat;

...de Grieken ons zoveel gratis koffie zouden geven (of Frappé). Ook als we ze pas 2 minuten kenden! (En ik hou niet eens van koffie, maar leg dat maar eens uit...)

...de Grieken überhaupt erg vriendelijk en vrijgevig zijn. We kregen druiven uit eigen tuin van de bakker, een camping overnachting, grappa, brood en een hele warme maaltijd.

...schildpadden er gemiddeld een minuut over doen om aan de overkant van de weg te komen. In die tijd komen er zo'n 10 auto's rakelings langs en dan trekken ze snel hun koppie in.

...er véél honden zijn in Griekenland, die véél en váák blaffen. We schrikken ons regelmatig rot. De meest gevaarlijke zijn echter niet de 'wilde' honden, maar degenen op het erf van mensen.

...hier ook veel muggen zijn. Ik wil niet van een mug een olifant maken, maar de bulten zijn enorm.

...ze hier meer Heineken en Amstel verkopen dan Fix Hellas of Mythos bier. 

...je 'Fix' moet bestellen en geen 'Hellas' als je een 'Fix Hellas' biertje wilt. Hellas betekent namelijk zoiets als 'het oude Griekenland' en dat hebben ze nergens. 

...de Grieken het heel normaal vinden om zelf de douchekop omhoog te houden (óf vroeger misschien heel klein waren?).

...de Grieken het te warm vinden voor hete thee, maar koffie geen probleem vinden. 

...'yasu' beleeft hallo is, 'yasas' de tutoyerende vorm is en 'yasus' (spreek uit jassus) niks betekent.

...Griekse feta echt rete lekker is en de Nederlandse Griekse feta daar met niets op lijkt. Net als de tomaten trouwens, mmm. 

...ze op Thassos hele bergen hebben met marmer erin, super mooi!

...de Grieken niet graag aan onderhoud doen. Veel campings, Taverna's en andere gebouwen zijn vroeger erg mooi geweest, maar worden niet onderhouden of zelfs niet eens afgebouwd. Ook de natuur verslonzen ze, overal zien we plastic tasjes en Frappé bekers. Het land raakt een beetje in verval... (door de slechte economie..?) zonde! 

Ja, griekenland is bijzonder. Net als onze tien centimeter lange zwangere huis sprinkhaan op Thassos. In schildpadpunten staat het momenteel 6-5 voor Luke. En we gaan door naar Turkije! 

Copyright © 2020 - Riska Veldhoven.
Alle rechten voorbehouden.