We zien veel water|vallen

Grote en kleine, kabbelend en keihard kletterend. Super mooi zijn ze, zo tussen de rotsen langs de weg. Al dat water moet natuurlijk ergens van die bergen afkomen. Want je vraagt je soms af: waar blijft die 22.5 mm regen? Behalve dan in onze helmen, langs ons gezicht, de nek, via de jas, door naar onze schoenen. 

Aangekomen op het vliegveld van Bergen peuteren we eerst onze fietsen tussen de twee wanden van de 'spesialbagasje' band vandaan. We sorteren de chaos van 1 stuk bagage naar 4 stuks fietstassen en rijden in een miezertje richting Bergen, 20km.

Bij het eerste kruispunt merk ik dat 1 rem de bagageband niet helemaal heeft overleefd. De hendel is verbogen en heeft de aluminium behuizing gescheurd. Maar, lucky us, hij doet het nog.

Dus fietsen we verder langs een benzine pomp, pompen onze banden tot exact 4.5 bar en kunnen door naar het hostel in de stad.

Dat blijkt meer een studentenhuis te zijn, met een aantal fijne 'take some, leave some' punten met eten en andere random spullen. We voelen ons er prima thuis. 

Een snel rondje stad met een iets groter miezertje doet ons beseffen dat de Noren goed voorbereid zijn op vallend water. Iedere beetje Noor heeft een Haglofs jas of Noordwester. De toeristen daarentegen hopen zich droog op in het VVV gebouw op zoek naar binnenactiviteiten. Wij besluiten dat Bergen op een droger moment moet wachten en we voor nu alleen de fietsenmaker en de plaatselijke outdoorshop gaan bekijken. 

De fietsenmakers geloven het wel. Niet te hard remmen is het advies. Erg behulpzaam, maar aan een nieuwe hendel kunnen ze ons helaas niet helpen. We take the risk. 

Na het upgraden van mijn Gore-Tex jas in de droger van het hostel en een heerlijk nachtje op de slaapzaal, ontbijten we met Noorse muesli, knekkebrød en pindasmør. Daarna besluiten we, ondanks de 'free waffels on thursday', het hostel toch maar voor gezien te houden en uit Bergen te vertrekken. We scoren nog even een gasblikje (take some), laten onze kaas achter (leave some (by accident)) en gaan dan op naar het droge (?) oosten. 

We zijn de straat nog niet uit of het regent pijpenstelen. Dat blijft de rest van de dag aan een stuk doorgaan. Zelfs de geüpgrade Goretex heeft het moeilijk. We zien in totaal 1 minuut en 23 seconden zon, waarbij we stoppen om van het moment te genieten. Daarna kruipen we snel een bushokje in voor de lunch. 

Als ik het zo opschrijf lijkt het niet ideaal, dat is het ook niet, maar we vinden het eigenlijk allebei niet zo'n probleem. Natuurlijk, liever zon, maar we wisten dat het de eerste dagen slecht zou worden en het is absoluut niet koud, dus zolang je in beweging blijft gaat het prima. 

Op de weg stroomt het water in beekjes naar beneden. Langs de kanten van de weg stroomt het in riviertjes naar beneden. Langs de rotsen in watervallen. De wegen zijn lekker glooiend, langs meren en alles is mooi groen. We passeren tientallen bruggetjes met vangrails en speciale fietstunnels van uitgehouwen rotsen. De buitenwijken van Bergen liggen in verdiepingen langs de bergwanden en de wegen cirkelen daar over, onder en door.

Op een camping bij Tysse zo'n 50 km buiten Bergen, nemen we een cabin waarin we alles te drogen hangen. In het wc hok met WiFi halen we leuke berichtjes binnen over ons nieuwe nichtje, Isa. Met uitzicht over een prachtig meer zien we nog meer water vallen. Maar, op moment van schrijven kijken we allebei op: het is droog! Of niet? Jawel! Unbelievable! We proosten met een Noors biertje op een mooie vakantie (:

Copyright © 2020 - Riska Veldhoven.
Alle rechten voorbehouden.