Skip to main content

Ti, Ta, Thorium

Een nieuw sprookje of hoopvolle ontwikkeling? 

In de eerste 10 minuten van deze toch wel bijzondere meeting verwonder ik me over het schaakspel dat schuilgaat achter het onderwerp van deze avond: Thorium. Uit de korte introductie begrijp ik dat deze groep slimme mannen, een lobby is gestart voor een nieuwe vorm van kernenergie. Je leest het goed, kérnenergie, alleen dan zonder de nadelen. Kan dat? Schijnbaar. Volgens deze enthousiastelingen is Thorium hét nieuwe groen; groener dan windmolens, groener dan zonnepanelen. Gedurende de avond ontvouwt zich een nieuw, hoopvol geluid, dat lastig te vertellen is, gebukt gaat onder veel belangen, maar zéker mijn interesse wekt.

Thorium, wat is het?

Thorium is een zilverwit, zacht en goed bewerkbaar metaal, dat in lage concentraties te vinden is in veel gesteenten. In mineralen zoals thoriet, thorianiet en monaziet zit veel thoriumoxide, tot wel 12%. Verder is thorium een afvalproduct bij de winning van zeldzame metalen en kan het gebruikt worden voor nucleaire brandstof. Hier wordt het leuk.

De kern van het verhaal

Uranium en Thorium zijn geschikt voor kernsplitsing. Hoewel we relatief gemakkelijk véél energie kunnen halen uit kernsplitsing, ligt het gebruik van Uranium onder vuur (figuurlijk hè). Afval en veiligheid vormen een groot probleem. De publieke opinie is fel en in dat debat lijkt geen ruimte voor nieuwkomers zoals Thorium.

De voordelen van Thorium:

  • Veilig.
    Een Thorium centrale is veiliger dan een Uranium centrale, omdat Thorium in een 'Molten Salt Reactor' wordt verwerkt. Die reactor is van zichzelf veilig, omdat het zout voorkomt dat gevaarlijke materialen ontsnappen. Daardoor is een meltdown, een waterstof- of druk explosie niet mogelijk.
  • Schoon.
    Thorium energie is schoon en er is geen CO2 uitstoot. Het afval dát er is, blijft veel korter radioactief. Er is ongeveer 1 gram afval per jaar per persoon. Hiervan moet 83% voor 10 jaar worden opgeslagen voordat het veilig is, de overige 17% voor 300 jaar. (Het afval van Uranium tot wel 100.000 jaar.)
  • Er is plenty:

Links : Ø 7mm Thorium is genoeg voor 1 jaar energiegebruik van een Nederlander.
Rechts: Ø 35mm Thorium is genoeg voor het energiegebruik van een Nederlander gedurende zijn hele leven (100 jaar).
(Als voorbeeld is hier RVS gebruikt.)

Ti, Ta, Thorium

De slimme, bebaarde mannen in deze ruimte doen mij ineens denken aan tovenaars. Gedreven wizards, die vechten voor hun ideaal. Maar is Thorium tovenarij? Is dit een nieuw sprookje? Volgens deze enthousiaste vrijwilligers (!) is dat het zéker niet. Thorium gebruiken voor kernsplitsing is namelijk een beproefde methode en een relatief gemakkelijk proces.

"Waarom is het er dan nog niet?", hoor ik je denken (mijn eerste vraag). 
Er is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig voordat Thorium breed toepasbaar is. Zo'n 25 jaar. Daarvoor is steun nodig vanuit de politiek. Een ambtstermijn van 4 jaar is echter kort en zonder de publieke opinie als pressiemiddel, wordt Thorium een lastig verhaal. Bovendien zijn er meer vijanden.

Zo oefent de olie- en gas industrie veel invloed uit en behoren zelfs milieu organisaties niet tot de Thorium fans. Zij willen Thorium (nog) niet als een groen alternatief erkennen, mede omdat kernenergie een behoorlijk slecht imago heeft. 

In het 'betoverende doolhof' van geld, belangen en angst moeten de Thorium-tovenaars hun weg zien te vinden. 

Happily ever after?

Hoe dit sprookje afloopt? Geen idee. Ik vind het tof om deze ontwikkelingen te volgen en ik vind het super fijn dat er nog idealistische tovenaars bestaan op zoek naar schonere energie. Ik wil alles van ze weten! Er zijn alleen zoveel geluiden, tegenstrijdigheden, zoveel belangen. Wat moet je kiezen en wanneer doe je het goed? De wondere wereld van de energie lijkt een geloof te worden en dat heb ik altijd al iets lastigs gevonden.

De bovennatuurlijke kracht van het individu

Nu zijn er in mijn ogen twee opties. Óf je doet niets (laat maar, te moeilijk), óf je gebruikt de bovennatuurlijke kracht van het individu (je merkt, ik draaf wat door in dit verhaal :P). Energie heeft een prijs. En hoewel er goede hoop is dat de technologie ervoor gaat zorgen dat die prijs voor ons milieu en onze leefomstandigheden op den duur minder hoog wordt, gaat dat op korte termijn niet veel veranderen. En dat is wel nodig! Daarom wil ik bewust kiezen waar ik mijn energie aan 'uitgeef'. Ik wil weten wat mijn verborgen impact is en hoe ik die kan verminderen. Een individu heeft meer invloed dan je denkt! 

En ik kan dan wel niet toveren, maar ik weet wel waar 'all the magic happens' :).

 

Binnenkort meer nieuws hierover in mijn speurtocht
I'll keep you posted. En laat vooral even weten of jij het allemaal nog begrijpt :). En hoe jij hierover denkt!

 

Bronnen: